Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel

A A A

În Republica Moldova se desfășoară Săptămâna Memoriei victimelor Holocaustului

Publicat:Wed, 29/01/2020 - 17:10

29 ianuarie 2020, Tel-Aviv – Începând cu anul 2015, în Republica Moldova au devenit deja tradiționale evenimentele consacrate memoriei victimelor Holocaustului. Și în acest an conducerea instituțiilor de stat a acordat o atenție specială marcării „Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului” prin participarea la 27 ianuarie 2020 la mitingul-recviem dedicat și împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare din Auschwitz-Birkenau. De asemenea, în întreaga țară, pe parcursul săptămânii vor avea loc diverse acțiuni menite să contribuie la păstrarea memoriei victimelor Holocaustului.

Autoritățile moldovenești au participat la 27 ianuarie 2020 la „Mitingul – recviem de comemorare a victimelor Holocaustului” organizat în contextul „Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului” și împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare din Auschwitz-Birkenau.De asemenea, în anul 2020 sub auspiciul instituțiilor de stat din Republica Moldova vor avea loc un șir de manifestări culturale și științifice, pe întreg teritoriu țării noastre, fiind elaborat un Program amplu al evenimentelor dedicate Săptămânii Memoriei din acest an.

Amintim că în temeiul Hotărârii Parlamentului Republicii Moldovei nr. 210/2015 cu referire la instituirea zilei de comemorare a victimelor Holocaustului și prevederilor Planului de acțiuni privind implementarea Declarației Parlamentului Republicii Moldova cu privire la acceptarea Raportului final al Comisiei Internaționale pentru studierea Holocaustului, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 313/2017, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenția Relații Interetnice, în parteneriat cu Comunitatea evreiască din Republica Moldova, organizează anual un șir de evenimente dedicate Săptămânii Memoriei.