Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel

A A A

Aprofundarea relațiilor moldo-israeliene discutată cu ambasadorul israelian Eli Belotsercovsky

Publicat:Mon, 29/06/2020 - 17:00

29 iunie 2020, Tel-Aviv – Intensificarea cooperării comercial-economice, colaborarea în domeniul medical, precum și cooperarea cu Agenția israeliană MASHAV au fost printre subiectele discutate în cadrul întrevederii ambasadorului Republicii Moldova în Statul Israel, Gabriela Moraru cu ambasadorul non-rezident al Statului Israel în Republica Moldova, Eli Belotsercovsky.

Interlocutorii au făcut un schimb cointeresat de păreri privind evoluția situației epidemiologice și economice din Republica Moldova și Statul Israel, exprimând speranța că redeschiderea graduală a activităților economice nu va duce la creșterea cazurilor de covid-19 în lume.

Totodată, ambasadorii au fost de acord că încetinirea ritmului de aprofundare a rapoartelor bilaterale legată de pandemie trebuie depășită prin acțiuni energice comune. În acest sens, activitatea Camerei de Comerț Israel - Republica Moldova reprezintă un mecanism bun de reconectare a oamenilor de afaceri din cele două țări. De asemenea, partea israeliană consideră relevant dialogul dintre medicii din ambele state pentru un schimb de opinii privind tratamentul covid-19, implicarea MASHAV- ului în acordarea unui ajutor umanitar Republicii Moldova, redeschiderea spațiului aerian dintre ambele state.

“Deși suntem încă la o etapă incipientă de redeschidere a economiilor noastre, după o perioadă de aproape 3 luni, vedem deja primele semnale de reluare a activităților agenților economici, a menționat ambasadorul Gabriela Moraru. „Ne dorim să depășim cât mai curând consecințele economice nefaste legate de pandemie, să continuăm proiectele demarate în domeniile social, educație, turism”, a mai subliniat ambasadorul Moraru.

Ambasadorul Belotsercovsky a reliefat că Statul Israel vede în această perioadă post-pandemică o oportunitate de aprofundare a cooperării în toate sferele de interes mutual, în special în domeniul medical în care Israelul a venit cu o serie de soluții legate de depistarea și tratarea covid-19.

Ambasadorul Moraru a menționat că Republica Moldova manifestă interes sporit pentru soluțiile medicale legate de combaterea covid-19, ambasada deja inițiind o serie de contacte cu instituțiile medicale israeliene.