Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel

A A A

Consultări politice interministeriale moldo-israeliene

Publicat:Mon, 22/05/2023 - 08:18

17 mai 2023, Ierusalim  - Secretarul de stat Ruslan Bolbocean a condus o rundă de consultări politice interministeriale moldo-israeliene. Delegația israeliană a fost condusă de către Simona Halperin, adjunctul directorului general al MAE al Statului Israel. La discuții au participat directorii subdiviziunilor teritoriale din cele două ministere de externe, precum și ambasadorii celor două state. Dialogul a prilejuit și un schimb de păreri cu directorul politic al MAE SI, Aliza Bin Noun.

Părțile au subliniat interesul mutual pentru aprofundarea dialogului politic bilateral evidențiind necesitatea identificării modalităților de dinamizare a raporturilor comercial-economice și sectoriale.

În cadrul consultărilor au fost discutate subiectele actuale de pe agenda colaborării moldo-israeliene, părțile reconfirmând disponibilitatea pentru aprofundarea și consolidarea continuă a dialogului moldo-israelian. În context, a fost reiterat interesul reciproc pentru organizarea vizitelor oficialilor din cele două țări.

De asemenea, interlocutorii s-au referit la importanța eforturilor de promovare a cooperării sectoriale între Republica Moldova și Statul Israel, printre domeniile de interacțiune fiind evidențiate, cooperarea în sectorul energetic, agricultură, militar, managementul apelor, medicină, etc.

Părțile au stabilit pașii următori pentru extinderea bazei juridice bilaterale, precum și au făcut un schimb de păreri privind interacțiunea în cadrul organismelor internaționale și cooperarea pe  subiecte de ordin consular. Au fost puse în discuție și recentele evoluții legate de păstrarea memoriei Holocaustului.

Participanții la consultări au efectuat un schimb de opinii pe marginea evoluțiilor ce vizează securitatea regională în Europa de Est și Orientul Mijlociu.

A fost convenită continuarea dialogului bilateral pe tot spectrul subiectelor discutate.