Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel

A A A

Consultările moldo-israeliene privind statutul legal al îngrijitorilor la domiciliu

Publicat:Wed, 27/05/2020 - 16:37

27 mai 2020, Tel Aviv – Statutul legal al cetățenilor moldoveni care activează în domeniul îngrijirii la domiciliu, apărarea drepturilor acestora la angajare, precum și obținerea unui loc de muncă legal în Statul Israel, au fost discutate de către delegațiile interministeriale ale Republicii Moldova și Statului Israel în cadrul consultărilor pe marginea semnării Protocolului B la Acordul cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în anumite sectoare din Statul Israel (îngrijitori la domiciliu).

În cadrul dialogului, părțile și-au expus viziunea privind conținutul documentului discutat. Partea moldovenească a ținut să sublinieze că la negocierea și semnarea Protocolului se va conduce de prerogativa apărării drepturilor cetățenilor moldoveni.

Esența semnării Protocolului B la Acordul privind angajarea temporară a lucrătorilor moldoveni în calitate de îngrijitori la domiciliu reprezintă obținerea unui loc de muncă legal în Israel și condițiile de apărare a drepturilor de muncă a cetățenilor moldoveni.

Semnarea unui astfel de acord este imperativă pentru muncitorii moldoveni în Statul Israel, din motivul că în scurt timp Statul Israel urmează să permită munca îngrijitorilor străini la domiciliu doar în baza acordurilor bilaterale.