Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel

A A A

Participarea Președintelui Igor Dodon la ceremonia de comemorare a victimelor Holocaustului

Publicat:Mon, 27/01/2020 - 16:27

25 ianuarie 2020, Ierusalim – În perioada 22-24 ianuarie 2020, Președintele Republicii Moldova Igor Dodon, la invitația Președintelui Statului Israel Reuven Rivlin, a participat la evenimentele dedicate comemorării victimelor Holocaustului. Președintele Igor Dodon, a avut întrevederi și discuții informale cu liderii din mai multe state ale lumii, în care a vorbit despre promovarea relațiilor bilaterale. De asemenea, Președintele a participat la ceremonia oficială de comemorare a victimelor Holocaustului la Complexul Memorial „Yad va-shem” din Ierusalim.

Vizita a inclus o serie de întrevederi bilaterale cu reprezentanții conducerii Statului Israel, cu omologii din state precum Bulgaria, Serbia, dar și discuții informale cu șefii statelor și guvernelor din Albania, Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Islanda, Israel, Italia, România, Serbia, Suedia, precum și cu speakerul Camerei Reprezentanților din Congresul SUA și reprezentantul oficial al Vaticanului.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ceremonia oficială de comemorare a victimelor Holocaustului la Complexul Memorial „Yad va-shem” din Ierusalim. Din numele poporului Republicii Moldova și al său personal, împreună cu 50 de oficiali străini, Igor Dodon a depus o coroană de flori în memoria celor șase milioane de evrei care au fost exterminați de către naziști și aliații acestora în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Șeful statului a ținut să menționeze că tragedia poporului evreiesc a avut loc și pe teritoriul Patriei noastre care, în anii de război, a fost ocupată de armatele germane și române ce au nimicit aproximativ 300 de mii de evrei. „Holocaustul este o lecție îngrozitoare, dar foarte importantă pentru întreaga omenire care ne demonstrează importanța păstrării păcii și armoniei. Așa ceva nu trebuie să se repete!” – a declarat Igor Dodon.