Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel

A A A

Posibilitățile implementării tehnologiilor medicale israeliene în Republica Moldova

Publicat:Tue, 09/06/2020 - 17:32

9 iunie 2020, Tel-Aviv – Transferul tehnologiilor israeliene inovative din sfera medicală prin inițierea și derularea unor proiecte-pilot dintre Republica Moldova și Statul Israel au fost discutate în cadrul întrevederii ambasadorului Gabriela Moraru cu managerul sectorului medical al companiei Eltel, Haim Beker.

În debutul întrevederii, ambasadorul Gabriela Moraru a menționat că Republica Moldova este cointeresată de preluarea și implementarea celor mai noi tehnologii și echipamente medicale pe care le produc companiile Hi-Tech din Israel. De asemenea, ambasadorul Moraru a informat interlocutorul despre condițiile atractive de funcționare a Zonelor Economice Libere din Republica Moldova, înlesnirile acordate pentru companiile străine care activează în sfera IT, precum și în alte domenii de activitate economică.

Managerul sectorului medical al companiei Eltel, Haim Beker, a subliniat deschiderea companiilor Eltel, ActiveImplant și Israel Aerospace Industries, pentru derularea proiectului-pilot de livrare a unui lot de echipamente medicale performante în Republica Moldova, efectuarea schimburilor de experiență pentru intervențiile chirurgicale sofisticate, precum este înlocuirea meniscului, furnizarea aparatajului pentru detectarea persoanelor infectate cu covid-19, tehnologie utilizată cu precădere în aeroporturi, etc.

De asemenea, au fost discutate condițiile necesare pentru semnarea unui memorandum de cooperare în vederea transferului tehnologiilor și echipamentelor medicale de performanță în țara noastră.