Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel

A A A

Prezentare de cărți la Ambasadă

Publicat:Thu, 10/10/2019 - 10:02

Potrivit unor date statistice la sfârșitul secolului al XIX-lea în #Telenești din 4379 de locuitori, 3876 adică 89% erau de origine evreiască. Acest fapt reprezintă doar o mică parte a amplei istorii a relațiilor dintre popoarele moldovenesc și evreu în perioada fondării și dezvoltării localității Telenești.

Despre aceasta dar și multe alte epizoade interesante din viața cotodiană a evreilor basarabeni, detalii remarcabile ale vieții comune a poporului evreu și moldovenesc în târgul Telenești, s-a vorbit în cadrul prezentării la Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel, a cărților scriitorului moldovean Noie Rotaru, unul din liderii comunității moldovenești din Israel, născut la Telenești, întitulate „Telenești – un târg de codru și de glorie” și „Telenuș și pasărea măiastră”.

Ambasadorul Gabriela Moraru cu acest prilej a subliniat că "prin editarea cărților respective a fost inițiată redarea istoriei relațiilor moldo-israeliene, o istorie plină de pasiune, care a marcat o epocă întreagă". Sper că vor urma noi ediții ce se referă la istoria comună a popoarelor noastre, care țin și de alte localități din Republica Moldova, a mai menționat ambasadorul Moraru.

Traducerea și tipărirea acestor cărți nu ar fi fost posibilă fără contribuția dlui Menahem Weinboim, membru al asociației evreilor originari din Telenești, căruia Ambasada ține să-i mulțumească.