Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel

A A A

Simbolurile statului

Stema de Stat

Stema de Stat a Republicii Moldova

Stema de Stat a Republicii Moldova este reprezentată printr-un scut împărțit pe orizontală. Partea superioară a scutului este roșie, în timp ce cea inferioară este albastră. Pe acest scut se află capul unui bour, având o stea cu opt raze între coarne. Elementele de pe scut sunt de culoare aurie (galbenă).

În partea dreaptă a capului de bour se găsește o roză cu cinci petale, în timp ce în partea stângă se află o semilună. Toate aceste elemente sunt de culoare aurie. Scutul este plasat pe pieptul unei acvile naturale care ține în cioc o cruce de aur (acvila crucială) și în gheara dreaptă o ramură verde de măslin, iar în gheara stângă un sceptru de aur.

Reprezentarea alb-negru a stemei utilizează semne convenționale specifice heraldicii, unde aurul (galbenul) este reprezentat prin puncte, roșul prin linii verticale, albastrul prin linii orizontale, iar verdele prin linii oblice de la dreapta spre stânga. Conturul acvilei este doar sugerat.

 

Drapelul de Stat

Drapelul de Stat al Republicii Moldova — Tricolorul — este simbolul oficial al Republicii Moldova. El simbolizează trecutul, prezentul şi viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, tradiţia istorică a poporului moldovenesc, egalitatea în drepturi, prietenia şi solidaritatea tuturor cetăţenilor republicii.

Drapelul de Stat al Republicii Moldova

Tricolorul este un drapel dreptunghiular compus din trei benzi de aceeași lățime dispuse vertical în următoarea ordine de la tijă: albastru (azuriu), galben și roșu. În centrul benzii galbene se găsește Stema de Stat a Republicii Moldova. Proporția dintre lățimea Stemei și lungimea Drapelului este de 1:5, în timp ce proporția dintre lățimea și lungimea Drapelului în ansamblu este de 1:2.

Drapelul de Stat al Republicii Moldova se arborează:

Ziua Drapelului de Stat este 27 aprilie

 

Imnul de Stat

Imnul de Stat al Republicii Moldova este un simbol al suveranităţii şi independenţei statului. Versurile imnului au fost scrise de Alexei Mateevici (strofele 1, 2, 5, 8, 12), muzica de Alexandru Cristea, iar aranjamentul pregătit de Valentin Dînga.

 Limba noastră-i o comoară
 În adîncuri înfundată
 Un şirag de piatră rară
 Pe moşie revărsată.

 Limba noastră-i foc ce arde
 Într-un neam, ce fără veste
 S-a trezit din somn de moarte
 Ca viteazul din poveste.

 Limba noastră-i frunză verde,
 Zbuciumul din codrii veşnici,
 Nistrul lin, ce-n valuri pierde
 Ai luceferilor sfeşnici.

 Limba noastra-i limbă sfîntă,
 Limba vechilor cazanii,
 Care o plîng şi care o cîntă
 Pe la vatra lor ţăranii.

 Răsări-va o comoară
 În adîncuri înfundată,
 Un şirag de piatră rară
 Pe moşie revărsată.