Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel

A A A

Vizita la centrala de energie solară Ashalim

Publicat:Wed, 24/06/2020 - 13:43

24 iunie 2020, Ashalim – Particularitățile construcției și funcționării centralei de energie solară, modalitățile de prelucrare a energiei solare, precum și realizarea unui proiect de fezabilitate pentru Republica Moldova au fost discutate în cadrul vizitei la centrala de energie solară Ashalim situată în deșertul Negev.

Centrala solară de la Ashalim a fost inaugurată în anul 2019 cu scopul reducerii importurilor de energie electrică, echilibrarea balanței comerciale și a resurselor de valută străină, reducerea dependenței strategice de surse străine de energie, reducerea nivelului de poluare, promovarea tehnologiei și științei locale, cu adaptarea unor noi tehnologii străinătate.

Ambasadorul Gabriela Moraru a subliniat importanța utilizării energiei regenerabile în economia Republicii Moldova pentru reducerea costurilor pentru consumatorul final.

Reprezentanul companiei BrightSource Energy, Stephanie Wald, care s-a ocupat de managementul proiectului centralei solare și-a exprimat disponibilitatea realizării unui proiect de fezabilitate în privința utilizării energiei solare în Republica Moldova.

Principalele caracteristici ale centralei solare sunt: 50.600 de oglinzi solare, 121 de Megawați de capacitate energetică; 250 de metri înălțimea turnului energetic; 120.000 de gospodării asigurate cu lumină electrică; reducerea poluării cu CO2 cu 110,000 de unități.