Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel

A A A

Activitatea Diasporei

Vizita officială a dlui Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova, în Statul Israel, 8 -11.11.2017

Zilele Culturii Republicii Moldova în Statul Israel cu participarea Ansamblului academic de dans Joc și pictorilor moldoveni Antonina și Vitalie Grisciuc – onoare și prestigiu pentru diaspora moldovenească

Întâlnirea prim-ministrului Pavel Filip cu diaspora moldovenească, în cadrul căreia au fost abordate un șir de subiecte legate de activitatea muncitorilor moldoveni în Statul Israel.

Întâlnirea Președintelui Republicii Moldova cu reprezentanții diasporei din Israel

La 18.12.2018, în cadrul vizitei oficiale a dlui Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, în Statul Israel, a avut loc o întrevedere a președintelui cu reprezentanții diasporei RM în Israel. Au fost discutate o serie de subiecte legate de relațiile bilaterale și potențialul investițional, situația muncitorilor.

Prezentare de cărți la Ambasadă

Potrivit unor date statistice la sfârșitul secolului al XIX-lea în #Telenești din 4379 de locuitori, 3876 adică 89% erau de origine evreiască. Acest fapt reprezintă doar o mică parte a amplei istorii a relațiilor dintre popoarele moldovenesc și evreu în perioada fondării și dezvoltării localității Telenești.

Despre aceasta dar și multe alte epizoade interesante din viața cotodiană a evreilor basarabeni, detalii remarcabile ale vieții comune a poporului evreu și moldovenesc în târgul Telenești, s-a vorbit în cadrul prezentării la Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel, a cărților scriitorului moldovean Noie Rotaru, unul din liderii comunității moldovenești din Israel, născut la Telenești, întitulate „Telenești – un târg de codru și de glorie” și „Telenuș și pasărea măiastră”.

Ambasadorul Gabriela Moraru cu acest prilej a subliniat că "prin editarea cărților respective a fost inițiată redarea istoriei relațiilor moldo-israeliene, o istorie plină de pasiune, care a marcat o epocă întreagă". Sper că vor urma noi ediții ce se referă la istoria comună a popoarelor noastre, care țin și de alte localități din Republica Moldova, a mai menționat ambasadorul Moraru.

Traducerea și tipărirea acestor cărți nu ar fi fost posibilă fără contribuția dlui Menahem Weinboim, membru al asociației evreilor originari din Telenești, căruia Ambasada ține să-i mulțumească.

Mărțișor în Israel 2020

În anul 2020, Mărțișorul în Israel a demarat deja tradițional printr-un concert grandios în orașul Așdod cu participarea colectivelor de artiști din Israel, originari din Republica Moldova.

În discursurile sale, atât ambasadorul Republicii Moldova doamna Gabriela Moraru, cât și viceprimarul municipiului Ashdod, domnul Șimon Katzenelson au menționat frumoasa tradiție de a aduna conaționalii noștri în fiecare an pentru a marca venirea primăverii și marcarea sărbătorii “Mărțișor”.

Publicul a fost delectat cu compozițiile interpretate de către ansamblul folcloric ”Ciocârlia”, artiștii emeriți din Israel Beny Gerzen și Alona Fox, precum și colectivul de dans moldovenesc al municipalității Ashdod.

Invitații evenimentului din Republica Moldova, care au oferit un spectacol de excepție, au fost cunoscuții interpreți Valentin și Amelia Uzun.

De asemenea, oaspeții au avut posibilitatea să admire lucrările pictorilor moldoveni Antonina și Vitalie Grisciuc prezentate sub genericul „Vechiul Chișinău în parfum de flori”.

Organizarea festivalului Mărțișor în Israel de către Ambasadă a fost susținută de municipalitatea orașului Ashdod și consulii onorifici ai Republicii Moldova în Statul Israel.

Festivalul Mărțișor va continua în orașele Akko și Rishon Le Zion.

Gabriela Moraru: „Moldovenii care muncesc în Israel sunt înalt apreciați de către cetățeni și autorități”

6 august 2020, Tel Aviv - Rolul important pe care îl joacă îngrijitorii la domiciliu în viața persoanelor aflate la îngrijire, drepturile acestora în cadrul procesului de muncă, precum și alte aspecte relevante profesiei de îngrijitor, au fost discutate în cadrul atelierului on-line, organizat de către Biroul pentru Relații cu Diaspora, la care a participat ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel, Gabriela Moraru.

În cadrul atelierului, pe lângă aspectele menționate, participanții s-au referit la utilitatea ghidului practic și metodologic: “O altă viață lângă noi. ABC-ul de îngrijire  a persoanelor în etate la domiciliul lor, carte scrisă de către soții Noie și Lilia Rotaru, privind experiența îngrijitorilor la domiciliu pe care au acumulat-o pe parcursul muncii în Statul Israel.

În cuvântul său de salut, ambasadorul Moraru a subliniat: “A fost depus un efort colosal pentru ca această carte să vadă lumina zilei. Mă bucur că ambasada și Biroul pentru Relații cu Diaspora au putut sprijini acest proiect extraordinar, care vine în susținerea metodologică a muncitorilor moldoveni. Cartea se referă la diverse aspecte ale muncii de îngrijitor și este inovativă și utilă în abordarea problemelor legate de această activitate”. „Cetățenii moldoveni aflați la muncă în Statul Israel sunt foarte înalt apreciați și sunt la mare căutare pentru munca pe care o fac cu dăruire și profesionalism”, a mai adăugat ambasadorul Moraru.

Unul dintre autorii ghidului, Noie Rotaru a mulțumit pentru suportul acordat de către ambasadă și BRD, exprimând speranța că “ghidul va deveni  un manual de călăuză și referință pentru toate persoanele care vor dori să acceadă în profesia de îngrijitor”.

Prin contribuția sa, autorii cărții au înscris o pagină nouă în colaborarea moldo-israeliană, apreciată la nivel înalt de către ambele state.

Cetățenii moldoveni aflați la muncă în Israel pot beneficia de suport juridic gratuit

Tel Aviv, 12 octombrie 2020 – Acordarea suportului juridic gratuit, precum și apărarea drepturilor cetățenilor moldoveni aflați la muncă în Statul Israel au fost discutate în cadrul întrevederii secretarului I, Alexandr Roitman cu Noa Neeman și Shiri Lev-Ran Lavi, reprezentanții Departamentului Comisarului pentru Drepturile Muncitorilor Străini din cadrul Ministerului Muncii, Afacerilor și Serviciilor Sociale al Statului Israel.

În cadrul convorbirii, A.Roitman a relatat despre problemele cu care cel mai frecvent se confruntă muncitorii moldoveni din partea angajatorilor, printre care nerespectarea clauzelor contractuale, lipsirea de dreptul la odihnă, evitarea achitării unor plăți, aducerea acuzațiilor false, etc.

Reprezentanții Ministerului au menționat că sunt cointeresați în identificarea situațiilor respective pentru a nu admite încălcarea legislației israeliene de către angajatori și pentru asigurarea respectării drepturilor muncitorilor moldoveni în conformitate cu contractele de muncă.

Cu titlu separat, a fost menționat că muncitorii moldoveni pot apela la ajutorul Departamentului indiferent de faptul dacă se află în Israel legal sau ilegal.

Reieșind din interesul comun, ca drepturile muncitorilor moldoveni să fie garantate și respectate pe deplin, părțile au convenit să stabilească o colaborare directă dintre misiunea diplomatică și Departamentul vizat pentru oferirea consultațiilor și promovarea drepturilor lucrătorilor din Republica Moldova aflați la muncă în Statul Israel.

Astfel, pentru informații, sfaturi și ajutor concret privind legislația în domeniul muncii, cetățenii moldoveni pot să contacteze Departamentul la direct sau prin intermediul misiunii: 

E-mail: foreignr@labor.gov.il

Telefon: 074-7696235 / 074-7696161 / 074-7696167

WhatsApp: 050-6290758

Întrevederea colectivului Ambasadei cu reprezentanții companiei de consultanță Hakeren

13 ianuarie 2020, Tel Aviv –  Apărarea drepturilor cetățenilor moldoveni, acordarea suportului juridic necesar și consultanței gratuite cetățenilor moldoveni aflați la muncă în Statul Israel, în domeniul legislației de muncă israeliene, recalcularea plăților salariale, pensiilor și compensațiilor, au fost discutate în cadrul întrevederii colectivului Ambasadei Republicii Moldova în Statul Israel cu reprezentanții companiei private de consultanță Hakeren.

Ambasadorul Gabriela Moraru a menționat în debutul întrevederii: “Ținând cont de situația pandemică ne propunem să  lansăm noi inițiative, care să ajute cetățenii noștri aflați la muncă în Statul Israel. Înțelegem care sunt problemele lor și vrem împreună să contribuim la soluționarea lor.“

La rândul său, reprezentanții companiei Hakeren, Yosi Krohn și Tatiana Șehter, au subliniat că au o experiență bogată de lucru cu comunitățile de muncitori din Filipine, Indonezia, Uzbekistan, Ucraina, s-au ocupat cu succes de mai multe cazuri ale cetățenilor moldoveni.

Interlocutorii au subliniat importanța apelării doar la instituțiile oficiale în cazul angajării în muncă, prelungirii vizei de lucru, aflării legale în Statul Israel și nu prin intermediari. 

De asemenea, aceștia au reliefat că Hakeren este disponibilă să ofere consultanță gratuită muncitorilor în domeniile îngrijirii la domiciliu și construcțiilor, precum și conlucrării cu Ambasada pentru oferirea unor servicii rapide și de calitate cu plată în următoarele cazuri:

-          Efectuarea calculului la finalizarea contractului de muncă;

-          Verificarea și eliberarea depozitului în Aeroport în cazul plecării definitive;

-          Găsirea soluțiilor la diverse probleme de ordin juridic;

-          Clarificarea statutului vizei de serviciu;

-          Recalcularea salariilor, plăților pentru zilele de odihnă, plăților pentru orele lucrate în afara programului de muncă, asigurarea medicală, etc.

În cazul apariției situațiilor legate de conflicte de muncă, plata incorectă, etc., cetățenii Republicii Moldova aflați la muncă în Statul Israel, pot să apeleze la consultanță fie prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Statul Israel, fie la direct la compania Hakeren la următoarele date de contact:

WhatsApp: 0549724972

Telefon: 0722243333 , E-mail: ts@hakeren.org

Mai multe informați găsiți pe pagina web www.hakeren.org și pagina defacebook: https://www.facebook.com/hakeren/.

Mulțumiri pentru implicarea reprezentanților diasporei în organizarea alegerilor prezidențiale

 

Stimați membri ai Comisiilor Electorale din Statul Israel,

Aducem sincere mulțumiri pentru efortul depus în cadrul desfășurării alegerilor prezidențiale, munca și responsabilitatea enormă de care ați dat dovadă. În pofida condițiilor impuse de pandemie și situației meteo precare, în special în turul doi al scrutinului, ați asigurat impecabil dreptul la vot al cetățenilor aflați pe teritoriul Statului Israel.

Vă mulțumim pentru răbdare și asigurarea unui proces civilizat de vot, pentru păstrarea unui spirit rațional și comportament calm și adecvat în cazurile de maximă tensiune.

Exprimăm mulțumiri autorităților israeliene, MAE al Statului Israel, care ne-a susținut  în organizarea alegerilor și, în special, Poliției municipiului Tel Aviv pentru ajutorul acordat la păstrarea distanței sociale și evitarea aglomerațiilor.

Cu respect, colectivul Ambasadei Republicii Moldova în Statul Israel.

Expoziția pictoriței moldovene Nina Luca

 

5 februarie 2021, Tel Aviv -  Expoziția pictoriței moldovene Nina Luca cu genericul „Talente din Diasporă” a avut loc la Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel.

Expoziția „Talente din Diasporă” conține 25 de tablouri și reprezintă cele mai recente lucrări ale pictoriței. Tematica tablourilor copleșește imaginația, de la portrete de copii și maturi, la tablouri de natură. Pictorița nu a rămas indiferentă față de subiectele israeliene, Holocaustul este o tematică aparte, căreia Nina Luca acordă o atenție sporită.

Ambasadorul Republicii Moldova, Gabriela Moraru a subliniat: “Pictorița Nina Luca a adus un aport considerabil la coeziunea diasporei moldovene din Israel, pictând extraordinarul tablou tematic al păcii, unirii și bunelor relații între popoarele noastre. Ambasada se mândrește cu astfel de talente ale cetățenilor din Republica Moldova, care fac parte din diaspora moldovenească din Israel.” Din acest considerent, cu permisiunea Pictoriței Nina Luca, Ambasada a numit expoziția „Talente din diasporă”, a mai adăugat ambasadorul Moraru.  

Președintele Camerei de Comerț Israel-Moldova (CCIRM), Orit Kleiman a menționat: “CCIRM cu mare plăcere contribuie la desfășurarea expoziției. Dialogul intercultural dintre popoarele noastre reprezintă o valoare adăugată în relațiile bilaterale. Arta și creația, precum și posibilitatea de exprimare prin artă, în special departe de casă, este o realizare însemnată pentru dna Luca dar și pentru țările noastre.”

Date biografice:  Nina Luca  s-a născut la 21 august 1974 în satul Vorniceni, raionul Strășeni. A absolvit studii medii. A activat în una din cele mai importante sfere ale educației – la grădinița de copii. Darul de desen l-a moștenit de la ambii părinți, Constantin și Elena.

Atelier de meșteșuguri și artizanat moldovenesc la Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel consacrat sărbătoririi Mărțișorului

 

5 martie 2021, Tel Aviv – În incinta Ambasadei Republicii Moldova s-a desfășurat un atelier de meșteșuguri și artizanat moldovenesc, sub genericul „Mânuțele Dalbe”, cu participarea Liderelor Diasporei Moldovenești din Israel. Organizarea atelierului are drept scop promovarea valorilor culturale și spirituale ale poporului moldovenesc și face parte din seria de evenimente consacrate sărbătoririi Mărțișorului în Israel.

Ambasadorul Gabriela Moraru a ținut să sublinieze: “Ne mândrim cu reușitele conaționalilor noștri aflați în Israel și am considerat oportun să arătăm și publicului distins artizanatul produs de către membrii diasporei”. “Acest eveniment arată că legătura moldovenilor cu Patria este vie chiar și la distanță de mii de kilometri, iar motivele naționale predomină în tot ce fac oamenii din comunitate”, a mai adăugat Ambasadorul Moraru.

În cadrul evenimentului au fost expuse obiectele confecționate de Doamnele din comunitate. Printre acestea: mărțișoare, fețe de masă, cuverturi, articole din lemn și ceramică, etc.

De asemenea, protagoniștilor serii le-au fost înmânate diplomele pentru contribuția la promovarea culturii și tradițiilor moldovenești, cu aceste distincții s-au ales doamnele Angela Gotinjan, Nina Luca, Dobinda Tatiana, Tatiana Trifan, Angela Coca, Olesea Vition, Tatiana Bîrcă-Zagorneanu, Veronica Balan, Angela Negara, Elena Frasineanu, Nelea Boboc, Galina Levinski, Eudochia Gorbatii, Ana Salaru.

Recital de jazz dedicat liderilor diasporei moldovenești din Israel

25 martie 2021, Tel Aviv – Cu ocazia celebrării Mărțișorului în incinta Ambasadei Republicii Moldova, a fost organizat un recital de jazz, dedicat liderilor diasporei moldovenești din Israel.

 

Ambasadorul Gabriela Moraru a subliniat în adresa celor prezenți: “Vreau să vă transmit cea mai înaltă apreciere pentru tot ce faceți, pentru ca moldovenii aflați departe de Republica Moldova să se simtă în Israel ca acasă”.

Ambasadorul Moraru a mai adăugat că datorită conlucrării Ambasadei cu diaspora moldovenească sute de oameni beneficiază de suportul de care au nevoie.

„Ambasada apreciază efortul pe care îl întreprinde fiecare lider de diasporă pentru consolidarea și promovarea tradițiilor și culturii moldovenești în Israel. În perioada pandemică acest efort s-a triplat, dar liderii diasporali continuă să muncească pentru ca să facă viața moldovenilor mai ușoară”, a mai adăugat șeful misiunii diplomatice.

Recitalul de muzică jazz a fost interpretat de către: Debora Ben Hasuli – vocal, Jake Pisak – chitară, Jacov Muravin – clape.